De BMGN als platform voor vernieuwing van de politieke geschiedenis

Authors

  • Dirk Jan Wolffram Rijksuniversiteit Groningen

DOI:

https://doi.org/10.51769/bmgn-lchr.9887

Abstract

De politieke geschiedenis van Nederland en België zoals bestudeerd in de BMGN had verschillende gezichten. Aanvankelijk domineerde een zekere traditionele geschiedschrijving over beide landen, die als een steeds dunner wordende rode draad door de inhoud van de afgelopen vijftig jaar loopt. Vanaf het midden van de jaren tachtig verschoof de nadruk naar de geschiedschrijving over de Nederlandse politiek, en ontwikkelde de BMGN zich tot platform voor de vernieuwing van de politieke geschiedenis van de moderne tijd. Deze politieke-cultuurbenadering manifesteerde zich vanaf het midden van de jaren negentig in een aantal baanbrekende artikelen en bracht ook de moderne Belgische politieke geschiedenis opnieuw onder de aandacht. In het afgelopen decennium ontpopte de BMGN zich tot podium voor een jonge generatie politieke historici.

Studies of the political history of the Netherlands and Belgium as examined in the BMGN had various manifestations. Initially a somewhat traditional historiography about the two countries dominated, surfacing in the content of the past fifty years, albeit progressively less pronounced. From the mid 1980s the focus shifted to the historiography of Dutch politics, and the BMGN evolved into a platform for innovating political history writing of the modern period. This political-cultural approach manifested from the mid 1990s in several pioneering articles and restored interest in modern Belgian political history. In the past decade the BMGN has become a platform for a young generation of political historians.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Dirk Jan Wolffram, Rijksuniversiteit Groningen

Dirk Jan Wolffram is voorzitter van de redactie van de BMGN sinds 2018. Hij is als hoogleraar politieke geschiedenis verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, promoveerde in 1993 aan de Universiteit van Amsterdam bij Hans Blom op een onderzoek naar verzuiling in Harderwijk, schreef boeken over het Zuiderzeeproject en publiceerde in 2003 in het Natiestaat-project een studie over sociale politiek. In 2002 verwierf hij een NWO Vidi-beurs voor een internationaal vergelijkend onderzoek naar kennis en lokaal bestuur. Hij publiceerde daarnaast over parlementaire enquêtes en bereidt momenteel een geschiedenis van het provinciaal bestuur van Groningen voor. E-mail: d.j.wolffram@rug.nl.

Additional Files

Published

2021-07-05

How to Cite

Wolffram, D. J. (2021). De BMGN als platform voor vernieuwing van de politieke geschiedenis. BMGN - Low Countries Historical Review, 136(2), 136–149. https://doi.org/10.51769/bmgn-lchr.9887