Het verhaal van Vlaanderen

Analyse van het mediaformat en het geschiedverhaal

Author(s)

  • Yves Huybrechts Universiteit Paderborn
  • Sabine Schmitz University of Paderborn

DOI:

https://doi.org/10.51769/bmgn-lchr.15333

Abstract

In deze bijdrage analyseren we Het verhaal van Vlaanderen vanuit het perspectief van een buitenstaander. Ten eerste bevragen wij het mediaformat van de televisieserie en ten tweede het beeld van de geschiedenis dat daarin wordt gehanteerd. Kan deze serie als een documentaire worden gecategoriseerd, of gaat het hier toch eerder om entertainment, of hebben we met een mengvorm te maken? En welk geschiedenisverhaal hanteert de serie? Dit beeld van de geschiedenis is niet duidelijk omdat de geografische focus van de reeks op het huidige Vlaanderen ligt. Wij betogen dat zowel het wisselende mediaformat alsook de variërende inhoud een rol speelt in de controverse die rond Het verhaal van Vlaanderen is ontstaan.

In this contribution we analyse Het verhaal van Vlaanderen [The story of Flanders] from an outsider perspective. In the first part, we scrutinise the media strategy and the television format of the series, while in the second part, the historical narrative, as presented and molded by this format, is analysed. Can this series be labelled as a documentary or as mere entertainment – or should it be rather defined as hybrid? And how is the past represented in this series? The historical narrative is not sharply outlined, as present-day Flanders serves as the geographical framework of the series. We argue that the varying nature of both the television format and the historical narrative play a role in fueling controversy about The story of Flanders.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Yves Huybrechts, Universiteit Paderborn

    Dr. des. Yves Huybrechts studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen aan de universiteiten van Antwerpen en Marburg. In 2023 promoveerde hij aan de Philips-Universiteit Marburg met een proefschrift over de rol van de Oostenrijkse Nederlanden in de politiek van keizer Karel VI met betrekking tot de financiering van het Rijkskamergerecht (1719-1740). De scriptie verschijnt eind 2024 in de Nieuwe Reeks van de Verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. In oktober 2023 werd Huybrechts benoemd tot juniorprofessor voor de Europese en globale vervlechtingsgeschiedenis van Vlaanderen aan de Universiteit van Paderborn. In die hoedanigheid is hij ook bestuurslid van het Belgienzentrum aan diezelfde universiteit. Voordien was hij als wetenschappelijk medewerker verantwoordelijk voor de opbouw en het beheer van het platform BelgienNet. Momenteel onderzoekt hij aan de hand van het tolsysteem de rol van buitenlandse invloeden op het staatsontwikkelingsproces in de Spaanse Nederlanden. E-mail: yves.huybrechts@uni-paderborn.de.

  • Sabine Schmitz, University of Paderborn

    Prof. Dr. Sabine Schmitz is professor Romaanse literatuur- en cultuurwetenschap aan de Universiteit van Paderborn. Ze studeerde romanistiek en bedrijfswetenschappen aan de universiteiten van Madrid, Brussel en Marburg, alwaar ze promoveerde. Ze is voorzitster van het Belgienzentrum aan de Universiteit van Paderborn dat ze in 2016 heeft opgericht, waar ze verantwoordelijk is voor talloze publicaties zoals de in 2023 verschenen bundel Belgien – anregend anders. Fachwissenschaft und Fachdidaktik untersuchen die Vielfalt der Sprachen, Literaturen und Kulturen in Belgien (samen met Prof. Dr. Corinna Koch). Tot haar onderzoeksinteressen behoren de populaire culturen van de Benelux landen en Latijns-Amerika, alsook de herinneringscultuur in België, Frankrijk en Spanje en islamitische identiteiten in ‘postmigrantische’ literatuur en comics. Vanwege haar expertise inzake Belgische cultuur en geschiedenis zetelt ze onder andere in de adviesraad van het Zentrum für Ostbelgische Geschichte in Eupen. E-mail: sabine.schmitz@uni-paderborn.de.

Published

2024-03-26

Issue

Section

Forum

How to Cite

Het verhaal van Vlaanderen: Analyse van het mediaformat en het geschiedverhaal. (2024). BMGN - Low Countries Historical Review, 139(1), 59-76. https://doi.org/10.51769/bmgn-lchr.15333