De 'koele synthese' voltooid en verantwoord - Bornewasser, J.A. (BMGN - Low Countries Historical Review, 1989)
E.H. Kossmann, De Lage Landen 1780-1980. Twee eeuwen Nederland en België, I, 1780-1914, II, 1914-1980