Vaderland en vrijheid. Bewondering en twijfel - Frijhoff, W. (BMGN - Low Countries Historical Review, 2000)
E.O.G. Haitsma Mulier, W.R.E. Velema, Vrijheid. Een geschiedenis van de vijftiende tot de twintigste eeuw N.C.F. van Sas, Vaderland. Een geschiedenis van de vijftiende eeuw tot 1940