Zes studies over verzuiling - Rooy, P. de (BMGN - Low Countries Historical Review, 1995)
F. Groot, Roomsen, rechtzinnigen en nieuwlichters. Verzuiling in een Hollandse plattelandsgemeente, Naaldwijk 1850-1930 D.J. Wolffram, Bezwaarden en verlichten. Verzuiling in een Gelderse provinciestad, Harderwijk 1850-1925